Απελπισμένοι απέναντι στο χάος εν μέσω αμείλικτων ερωτημάτων 

Απελπισμένοι απέναντι στο χάος εν μέσω αμείλικτων ερωτημάτων 

«Θαύματα» στα ερείπια μία εβδομάδα μετά το διπλό σεισμό, ενώ σπαράζουν οι μαρτυρίες πολιτών, που ζητούσαν μάταια να απεγκλωβιστούν συγγενείς τους. Εκατομμύρια άστεγοι, οι περισσότεροι στην πολύπαθη Συρία

Η βαθιά οδύνη και η λαϊκή οργή έχουν διαδεχτεί το αρχικό σοκ από το διπλό χτύπημα πλήγμα του Εγκέλαδου στη νότια Τουρκία, που έπληξε επίσης την όμορη βορειοδυτική Συρία και προκάλεσε την πλέον πολύνεκρη τραγωδία από φυσική καταστροφή στην ιστορία της γείτονος καταρρίπτοντας ακόμη και το «μαύρο» ρεκόρ από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ στο Ερζιντζάν το 1939.

Μία εβδομάδα μετά ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες ξεπερνά τους 33.900 -29.605 στην Τουρκία και 4.300 στη Συρία- με την αύξηση των θυμάτων να θεωρείται δεδομένα εξαιτίας του άγνωστου αριθμού αγνοουμένων, που βρίσκονται θαμμένοι στους τόνους ερειπίων.

«Θαύματα» στα συντρίμμια μία εβδομάδα μετά

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες διασώζοντας μάλιστα τουλάχιστον σαράντα ανθρώπους τις τελευταίες ώρες. Γειτονικά Μέσα μετέδωσαν ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, βρέθηκε ζωντανό στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε επίσης ζωντανή από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ επί 162 ώρες, όταν τον έσωσαν οι διασώστες που τον άκουσαν επειδή χτυπούσε μια σόμπα δίπλα του. Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων. 

Τα συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό με την αγωνία να έχει κορυφωθεί, πλάι όμως στην μεγάλη απογοήτευση για την κρατική ολιγωρία και τις ολέθριες καθυστερήσεις πολλών ωρών ή και ημερών.

Περίμεναν μάταια κάποιον να σώσει τους δικούς τους

Ο Μποντζούκ έψαχνε μανιωδώς για κάποιον και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από συντρίμμια στην κατεστραμμένη Αντιόχεια . Της μιλούσε, της κρατούσε το χέρι και ζητούσε βοήθεια αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει την επομένη του διπλού σεισμού. «Καθάρισα το πρόσωπό της. Της είπα ότι θα τη σώσω, αλλά απέτυχα», είπε ο 60χρονος. 

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ρώτησα αν έπρεπε να τη βοηθήσω να πιει λίγο νερό. Μου είπε όχι, κι έτσι της έτριψα λίγο νερό στα χείλη. Δέκα λεπτά αργότερα, πέθανε» για να ρωτήσει: «Τι θα γινόταν αν ήταν η ίδια σου η μητέρα, αγαπητέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Πού είσαι;»

Στη νοτιοανατολική Αντιγιαμάν η Ελίφ περίμενε προχθές έξω από ένα κατεστραμμένο κτίριο, όπου οι θείοι της είχαν παγιδευτεί και είχαν ήδη βρεθεί τα πτώματα δύο ξαδέλφων της. «Για τρεις μέρες περίμενα έξω για βοήθεια. Δεν ήρθε κανείς. Υπήρχαν τόσο λίγες ομάδες διάσωσης που μπορούσαν να επέμβουν μόνο σε μέρη που ήταν σίγουροι ότι υπήρχαν άνθρωποι ζωντανοί», είπε.

Πάνω από 1.000 κάτοικοι βρίσκονταν στο 12όροφο κτίριο της πόλης την ώρα της τραγωδίας, σύμφωνα με συγγενείς θυμάτων που καταγγέλλουν ότι η προσπάθεια εντοπισμού των εκατοντάδων, που βρίσκονται ακόμα μέσα, ήταν αργή και ανεπαρκής. «Αυτό είναι μια θηριωδία, δεν ξέρω τι να πω», είπε η Μπεντιχά. Τα πτώματα του γιου της και του εγγονού της, μόλις 7 μηνών, είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια αλλά η κόρη της και ο πεθερός ήταν ακόμα μέσα.

Στο μεταξύ παραμένουν τα αμείλικτα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης και για διαφθορά και αυθαιρεσία μιας φιλοερντογανικής κλίκας μεγαλοεργολάβων, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης κατά 131 εργολάβων που θεωρούνται ύποπτοι κατασκευαστικών παραβάσεων σε κτίρια που ισοπεδώθηκαν.

Εκατομμύρια άστεγοι στις δύο χώρες

Λόγω των χιλιάδων καταρρεύσεων πλήθος ανθρώπων κοιμάται στην ύπαιθρο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν με τις αρχές να εκτιμούν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Συρία όπου ο αριθμός μπορεί να φτάνει τα 5,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Ένθη, τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστά γεύματα στις δύο χώρες.

Ελάχιστη η βοήθεια στην πολύπαθη Συρία

Η Συρία έχει λάβει μέχρι στιγμής ελάχιστη βοήθεια. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι η βοήθεια από περιοχές, που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε εδάφη, που ελέγχονται από τους αντάρτες, έχει ανασταλεί λόγω «προβλημάτων έγκρισης» από σκληροπυρηνική ομάδα, που ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας, σύμφωνα με το Reuters.Η βορειοδυτική περιοχή, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, 

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο την Κυριακή στη Δαμασκό αναφέροντας πως ο δεύτερος ήταν ανοιχτός να εξετάσει το ενδεχόμενων νέων συνοριακών σημείων διελεύσεις, ώστε να περάσει η παροχή βοήθειας στις βορειοδυτικές περιοχές. Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ περίμενε ακόμη το πράσινο φως από τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες πριν πάει.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε προχθές ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την πρόσβαση βοήθειας μέσω δύο ακόμη συνοριακών σημείων τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη ενός λαού, που «δικαίως αισθάνεται εγκαταλελειμμένος».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr