“Αντάρτικο” στις εκκλησίες εν όψει Χριστουγέννων – Δεν θα γίνουν αποδεκτά…

“Αντάρτικο” ετοιμάζουν Ιεράρχες την περίοδο των γιορτών, με αίτημα την λειτουργία των εκκλησιών που η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και μάλιστα με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, όμως οι προειδοποιήσεις των ειδικών και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως “φρέναραν” τις όποιες προοπτικές χαλάρωσης των μέτρων.

Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να τοποθετηθεί, δια ανακοινωθέντος, επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο Alpha, ορισμένοι κύκλοι της Ιεραρχίας έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων.

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ζητά με επιστολή του προς τη διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας το άνοιγμα των εκκλησιών με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ο Μητροπολίτης, με επιστολή του στις 8 Δεκεμβρίου, δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.

Σύμφωνα με την patrisnews.com, σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι “δεν νοείται τέλεση Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς”.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί τη στιγμή που επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση, αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν.

Όπως αναφέρει η patrisnews.com, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει πως “ενώ επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει”.

Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα “σαρανταλείτουργα” που τελούνται αυτήν την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί) και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Είναι φοβερό για εμάς – Είναι εντελώς απαράδεκτο

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι “είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής”. Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι “δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο”.

Καταλήγοντας μάλιστα είπε “εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι”.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που ευχήθηκε αρχικά “ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει”.

Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν “ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως”.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν “όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημητριάδος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα

Την ίδια στιγμή, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στο δελτίο του TRT, σημείωσε ότι “οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”.

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι “θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr