Ανοιγμα σχολείων: Με επιτυχία η πρεμιέρα -Το στοίχημα των self test | ΕΛΛΑΔΑ

Η πρεμιέρα της επαναλειτουργίας των σχολείων (γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία) και των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου κρίνεται επιτυχημένη από το υπουργείο Παιδείας.

Οι αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας και τα self test λειτούργησαν, σύμφωνα με το υπουργείο, κάτι που συνιστά θετικό οιωνό ενόψει των Πανελλαδικών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου (ΓΕΛ) και 15/6 (ΕΠΑΛ).
Φυσικά, στόχος είναι να μην κλείσουν τα σχολεία εκ νέου, αλλά και να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επανακάμψουν σε συνθήκες πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα μαθητές και δάσκαλοι.

Προβλήματα εντοπίστηκαν την Κυριακή το βράδυ αλλά και τη Δευτέρα, καθώς υπερφορτώθηκε και «κράσαρε» η πλατφόρμα υποβολής των αποτελεσμάτων των self test μαθητών/εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, πολλοί πήγαν στο σχολείο με χειρόγραφη δήλωση αποτελέσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα την Τετάρτη, οπότε και οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα εκ νέου τα αποτελέσματα από τα self test.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, που επισκέφθηκε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας την πρώτη ημέρα διά ζώσης επαναλειτουργίας όλων των σχολείων της χώρας, συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και μαθητές για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Υπογράμμισε δε τη σημασία των self test που εφαρμόστηκαν ήδη επιτυχώς στα λύκεια, και τα οποία, από κοινού με την πρόοδο των εμβολιασμών, χτίζουν ισχυρό τοίχος ανοσίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε αμέσως μετά: «Σήμερα είναι ημέρα αισιοδοξίας, ημέρα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ημέρα χαράς για όλους. Το κουδούνι χτύπησε ξανά σε όλα τα σχολεία της χώρας και θεωρούμε μείζονος σημασίας το γεγονός ότι τα παιδιά μας επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο. Κατά την επίσκεψή μου στα σχολεία, σήμερα αλλά και πριν το Πάσχα, όταν άνοιξαν πρώτα τα Λύκεια, είδα από κοντά τη συνέπεια στην τήρηση των μέτρων, την υπευθυνότητα αλλά και τον ενθουσιασμό όλων που τα σχολεία μας ξαναγέμισαν παιδικές φωνές. Η εκπαίδευση ξεπερνά δυο πρωτόγνωρα δύσκολες χρονιές. Μέσω σχεδιασμού, συστηματικής προσπάθειας, αλλά κυρίως συνεργασίας Υπουργείου, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, όλοι μαζί ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Θα ήθελα για άλλη μία φορά να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους και να ευχηθώ καλή πρόοδο στα παιδιά μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δείχνουν τρομακτική ανεμελιά

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με εκπροσώπους της ΔΟΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας ότι «δείχνουν τρομακτική ανεμελιά».

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς να έχει γίνει τίποτα στο μεσοδιάστημα που να δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προτάσεις που είχε καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Διδασκαλική Ομοσπονδία «για αραίωση των τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Οι προτάσεις αυτές «όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντίθετα με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, τα σχολεία ανοίγουν με αυξημένο τον ανώτατο αριθμό μαθητών στο δημοτικό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον περισσότερο χρόνο με κλειστά σχολεία.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την εκπαίδευση με μοναδικό όπλο τα self test, που βεβαίως είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά τελείως συμπληρωματικό δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως ένα συλλογικό συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί και ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί είναι ότι «η πανδημία μας αναγκάζει να ξαναδούμε πράγματα που τα θεωρούσαμε παρωχημένα ή είχαμε παραμελήσει, ο δημόσιος χώρος, το ΕΣΥ και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπουργείο Παιδείας: Μνημείο υποτίμησης της εκπαιδευτικής κοινότητας για άλλη μία φορά οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας, το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «μνημείο υποτίμησης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

«Τρομακτική ανεμελιά» διακρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα περισσότερα από 15 μέτρα προστασίας και προφύλαξης που έχουν ληφθεί από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία μας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Μέτρα που τηρεί ευλαβικά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, κρατώντας τη διασπορά στα σχολεία πολύ χαμηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν» λένε για ακόμη μία φορά, αγνοώντας επιδεικτικά το πολύτιμο εργαλείο των σελφ-τεστ, που δρα καταλυτικά στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού, μαζί με το πιο σημαντικό όπλο μας, τη μεγάλη πρόοδο στους εμβολιασμούς τους οποίους έχει αγκαλιάσει η εκπαιδευτική κοινότητα.

«Η πανδημία μας αναγκάζει να ξαναδούμε πράγματα που τα θεωρούσαμε παρωχημένα ή είχαμε παραμελήσει, […] το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» είπαν, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το επίπεδο διαχείρισης της Παιδείας της χώρας μας από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διακυβέρνησή του.

«Δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία» τα σελφ-τεστ, έκρινε ο κ. Τσίπρας, όταν οι επιδημιολόγοι αποδίδουν πάνω από 80% στην αξιοπιστία του και έχει ήδη καταφέρει να προφυλάξει ολόκληρη την κοινότητα από χιλιάδες δυνητικά κρούσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κοινωνίας, και δη της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την καταπολέμηση της πανδημίας, στο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ευκαιρία για να διευρύνουν κάθε ρωγμή, καθώς η κανονικότητα για αυτούς ποτέ δεν είναι ευκαιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr