Ανεπαρκές το επίπεδο ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων GSM!

Ανεπαρκές το επίπεδο ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων GSM!

Ευάλωτα στις «επιθέσεις» των χάκερ είναι δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα GSM σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του ανεπαρκούς επιπέδου ασφαλείας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs με έδρα το Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Νολ μιλώντας σε συνέδριο “καλών” χάκερ για ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε ότι οι χάκερ έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τον λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη.

 Επιπλέον, ο Γερμανός ερευνητής ανακοίνωσε επίσης ότι όχι μόνο είναι δυνατό να “κρυφακούσει” κανείς τις συνομιλίες μέσω κινητού ή να διαβάσει τις ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων, αλλά επίσης μπορεί να ακούσει τα φωνητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή του χρήστη.
Μάλιστα, το πιο ανησυχητικό, όπως απέδειξε, είναι ότι αυτό είναι εφικτό με μια ξεπερασμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου ηλικίας επτά ετών και με λογισμικό ήδη δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο. 

Ο Κ. Νολ εκτίμησε ότι τα αλγοριθμικά “κλειδιά” που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να κωδικοποιούν τις συνομιλίες των χρηστών, είναι δυνατόν να “σπάσουν” και κάλεσε τις εταιρείες να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους για να κλείσουν τις “τρύπες” ασφάλειας στα δίκτυά τους.Ο Κ. Νολ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 32 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 11 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο GSM της T-Mobile στη Γερμανία είναι το πιο ασφαλές.

More From Author