Ανεξέλεγκτο το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η φωτιά παραμένει «ανοιχτή» και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς •Δύο τα πύρινα μέτωπα ένα που κατευθύνεται προς την Οινόη και ένα άλλο που έχει περικυκλώσει τα Βίλια •Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα από τις τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική •Τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η φωτιά στα Βίλια Αττικής συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη ημέρα χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί. Έχει ήδη κάψει πολλά στρέμματα δάσους, κινούμενη σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων. 

Με δραματικό τόνο περιέγραψε (ΕΡΤ) την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Ελ. Κοσμόπουλος ανέφερε (OPEN TV) πως προς το παρόν δεν κινδυνεύουν οικισμοί και είναι θετικό πως δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.


❗ Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 έχει δοθεί από χθες και προχθές στους οικισμούς Πανόραμα, Παλαιοκούνδουρα και Αγ. Σωτήρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των παραπάνω οικισμών οι κάτοικοι δεν έχουν συμμορφωθεί με την εντολή και παραμένουν στην περιοχή εξακολουθώντας να δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους και το δάσος.


Η κατάσταση παραμένει δύσκολη ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το απόγευμα αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

► H φωτιά πλέον έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και απειλεί τους οικισμούς Παλαιχώρι και Αγ. Σωτήρας. 

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Σε απόγνωση κάτοικοι της περιοχής με την οργή να ξεχειλίζει. Χαρκτηριστική είναι μαρτυρία κατοίκου που περιγράφει την κατάσταση ως «τραγική» και καταγγέλει (ΣΚΑΪ) πως «μόνο όταν έρχονται κανάλια πετάνε αεροπλάνα». 

Γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε. Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό. Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο» δήλωνε (OPEN TV) νωρίτερα κάτοικος του οικισμού Θέα περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που έζησαν οι κάτοικοι τα ξημερώματα. 

«Πιστεύαμε ότι θα έσβηναν χθες τη φωτιά σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Νιώθουμε αδικημένοι γιατί υπάρχουν πυροσβέστες και δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι» ανέφερε στο ίδιο κανάλι άλλος κάτοικος της περιοχής.

Να σημειωθεί πως το μέτωπο της φωτιάς δεν είναι ενιαίο: ένα κατευθύνεται προς την Οινόη και ένα άλλο έχει περικυκλώσει τα Βίλια.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Κερατέα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση (16 Αυγούστου 2021) στην Λαυρεωτική, είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

► Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

► Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr