Αναβαθμίζονται οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

Την αύξηση της δυναμικότητας των αντιδραστήρων 5 και 6 του Κοζλοντούι σχεδιάζει η Βουλγαρία, με στόχο την άνοδο της παραγόμενης ποσότητας …

Αναβαθμίζονται οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

Την αύξηση της δυναμικότητας των αντιδραστήρων 5 και 6 του Κοζλοντούι σχεδιάζει η Βουλγαρία, με στόχο την άνοδο της παραγόμενης ποσότητας πυρηνικής ενέργειας.

Το κόστος της αναβάθμισης θα είναι λιγότερο από ένα εκατομμύριο λέβα για κάθε αντιδραστήρα, δηλαδή αρκετά φτηνότερο σε σχέση με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, τόνισε ο διευθυντής του Κοζλοντούι, Αλεξάντερ Νικόλοφ, στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η συνολική επένδυση στην αναβάθμιση του σταθμού στο Κοζλοντούι εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκ. λέβα (περίπου 61 εκ. ευρώ), ενώ, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αναβάθμιση του αντιδραστήρα 6 θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, ενώ η δυναμικότητα του αντιδραστήρα 5 θα αυξηθεί το 2014.

Παράλληλα, σήμερα παρουσιάστηκε το πόρισμα των «τεστ αντοχής» στους πυρηνικούς σταθμούς του Κοζλοντούι και του Μπέλενε, το οποίο επιβεβαίωσε την ασφάλεια των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών και σοβαρών βιομηχανικών ατυχημάτων.