Αμερικανική έκθεση: Ο κορονοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν

Φρουρός ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν κάνει νόημα σε δημοσιογράφους να απομακρυνθούν, μετά την άφιξη κλιμακίου του ΠΟΥ για αυτοψία στις 3 Φεβρουαρίου 2021

AP Photo/Ng Han Guan

Τροφή για νέα έντονη συζήτηση σχετικά με την έναρξη της πανδημίας δίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αποκαλύπτει τα συμπεράσματα αμερικανικού κρατικού εργαστηρίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας, ενώ επισημαίνεται ότι τα συμπεράσματα αυτά έχουν βάσεις και αξίζουν να ερευνηθούν περαιτέρω.

Η WSJ, επικαλούμενη άτομα που έχουν γνώση του απόρρητου εγγράφου, επισημαίνει ότι η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020 από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα αποτελέσματά της έρευνας αυτής στην έκθεσή του για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκτίμηση των επιστημόνων του Lawrence Livermore βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Μια απόρρητη έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που κυκλοφόρησε όταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ ανέφερε ότι τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, έχουν δηλώσει αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο ο ιός να έχει προέλθει από εργαστήριο επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα τόσο από τη δημοσιοποίηση χιλιάδων emails του  Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι, όσο και από δηλώσεις του πως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρότι δεν το θεωρεί πιθανό.

Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν πάτημα στον Ντόναλντ Τραμπ να επανακάμψει ασκώντας σφοδρότατη κριτική στον Άντονι Φάουτσι και κάνοντας λόγο για δικαίωση του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr