Αλλαγή στάσης από Μέρκελ για πιστοποιητικό εμβολιασμού – «Όλοι συμφώνησαν ότι το χρειαζόμαστε»

Αλλαγή στάσης από την Ά. Μέρκελ για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός ΕΕ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» πως «όλοι συμφωνήσαμε ότι το χρειαζόμαστε» και να εμφανίζεται πιο δεκτική στην υλοποίηση της πρότασης Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, «με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική υποδομή για την έκδοσή τους», όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί (σ.σ.: το πιστοποιητικό) μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε η κα Μέρκελ διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα».

Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η Καγκελάριος και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και ανέφερε ότι οι τεχνικές προεργασίες έχουν γίνει από την Επιτροπή από κοινού με τα κράτη – μέλη ήδη τον Ιανουάριο.

Αυτό πρέπει τώρα να εφαρμοστεί, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια πύλη, μια πρόσβαση και μια συμβατότητα των διαφόρων εθνικών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε και, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη – μέλη – θα έλεγα από όλα – να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες», τόνισε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν πιο κοντά σε μια συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σήμερα, με την Α. Μέρκελ να εμφανίζεται πιο δεκτική σε αυτή την πρόταση, αλλά να εκφράζει ανησυχίες για τυχόν νομικές επιπτώσεις.

Πιο σκεπτικός φαίνεται να ήταν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για παράγοντες όπως η διάρκειας ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Αγώνας δρόμου ΕΕ – τεχνολογικών κολοσσών για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την αναγκαιότητα να κινηθούν από κοινού οι ευρωπαίοι ηγέτες για τη δημιουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού, προκειμένου να μην τους προλάβουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Apple, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. «Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Ανάλογη προτροπή απηύθυνε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμών θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας, συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων, ενώ τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να κινηθούν από από κοινού ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γνωστοποιώντας ότι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και έθεσε θέμα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών, σημειώνοντας πως απαιτούνται 3-4 μήνες για να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.

Η αναφορά για τον ιδιωτικό τομέα, που θα “τρέξει” γρηγορότερα, έχει συγκεκριμένη λογική. Οι ιδιωτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρίες, είναι ευνόητο ότι μπορούν ευκολότερα να επιβάλουν υγειονομικούς περιορισμούς στους πελάτες ή στους υπαλλήλους τους. Για τις κυβερνήσεις, όμως, η πρόκληση είναι πιο σημαντική και γι’ αυτό αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. 

Πηγή άρθρου www.liberal.gr