Αλλαγή γενιάς και στην Κεντρική Επιτροπή

Estimated read time 1 min read

Πρώτος αναδείχθηκε ο Ανδ. Σπυρόπουλος με 2.258 σταυρούς, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλά νέα πρόσωπα στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του ΠΑΣΟΚ ● Περίπου τα 2/3 του οργάνου παίρνει η πλευρά Ανδρουλάκη, πρωτιά για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος θα προταθεί για γραμματέας ● Αξιοσημείωτη καταγραφή για τους παπανδρεϊκούς ● Οι εκπλήξεις, οι καραμπόλες και οι πρωτιές των γυναικών.

Φρέσκος αέρας φυσά από χθες και στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Η ευρεία ανανέωση σε πρόσωπα και η μετάβαση στη γενιά των 35άρηδων-40άρηδων, σε συνέχεια της ανάληψης της ηγεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι γεγονός. Αποτελεί δε, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας στην οποία έλαβαν μέρος 4.493 σύνεδροι.

Η προεδρική πλειοψηφία αναδεικνύεται, όπως αναμενόταν, κυρίαρχη, καταλαμβάνοντας τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή περίπου τα 190 με 200 από τα 301 μέλη του κορυφαίου οργάνου. Την πρωτιά με 2.258 ψηφοδέλτια κέρδισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος θα προταθεί για νέος γραμματέας. Τρίτος το νήμα έκοψε ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, με 1.204 ψηφοδέλτια.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σταυροδοσία, πολλές από τις γραμμές της χρειάστηκε να «σπάσουν», έτσι ώστε να μπορέσουν να εκλεγούν περισσότεροι υποψήφιοί της ή δεν λειτούργησαν αποδοτικά. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν πολλά προεδρικά (και προβεβλημένα) ή ιστορικά στελέχη να βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις εκλογής, π.χ. ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος στην 84η θέση με 524 σταυρούς, ο πρόεδρος του συνεδρίου Πέτρος Ευθυμίου στην 125η με 442 ψηφοδέλτια κ.ά. Εξάλλου, όπως έλεγαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στην «Εφ. Συν.», σκοπός δεν ήταν ούτε η σύγκρουση ούτε η περιχαράκωση αλλά η εκπροσώπηση όλων.

Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας, καθώς αρκετά στελέχη της πλασάρονται ψηλά στη σχετική λίστα. Σε αυτή την περίπτωση η σκληρή γραμμή δούλεψε (εκλέγονται περίπου 70 άτομα), ενώ αποτελεσματικό αποδείχθηκε και το προσωπικό κυνήγι του σταυρού. Δεύτερος στην τελική λίστα ήρθε ο απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης με 1.436 ψήφους, έβδομος ο Μιχάλης Καρχιμάκης με 818 και ενδέκατος ο Φίλιππος Σαχινίδης με 768.

Εκπροσώπηση θα υπάρχει από όλες τις ομάδες (γεννηματικοί, λοβερδικοί περίπου 20 άτομα κ.ά.) και τις τάσεις, όπως η Πρωτοβουλία για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση (με στελέχη που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ), η οποία εκλέγει περί τα 15 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο Θόδωρος Μαργαρίτης στη θέση 57 με 579 σταυρούς. Εικοστός έκτος με 664 ψηφοδέλτια έρχεται ο Μανώλης Οθωνας, πρώην στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, ενώ θρίλερ επικρατούσε αναφορικά με τον Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος λόγω ποσοστώσεων ίσως μείνει εκτός οργάνου.

Εκτος με 838 ψήφους κατετάγη ο Παύλος Χρηστίδης, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, τον οποίο στήριξε μέρος των γεννηματικών, των ανδρουλακικών στελεχών και της νεολαίας. Στην ένατη θέση (783 ψήφοι) βρίσκεται ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο οποίος είχε βρεθεί στο πλευρό του Παύλου Γερουλάνου.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες (όπου υπάρχει ποσόστωση συμμετοχής στο 1/3 του οργάνου) την πρωτιά καταλαμβάνει η «παπανδρεϊκή» Εφη Χαλάτση στην 29η θέση με 653 ψήφους και ακολουθούν (77η) οι επίσης «παπανδρεϊκές» Πωλίνα Λάμψα (541 σταυροί), 79η η Κατερίνα Μπατζελή (539) και πρώτη από την ομάδα Ανδρουλάκη (82η) η Μάρα Κουκουδάκη (530). Σημειώνεται ότι λόγω της ύπαρξης και άλλων ποσοστώσεων (10% για άτομα κάτω των 35 ετών, απόδημος, ΑμεΑ) η οριστική σύνθεση θα ανακοινωθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author