«Ή θα με σκοτώσετε ή θα σας σκοτώσω»

Estimated read time 1 min read

Σοκ προκαλεί το άγριο σκηνικό που στήθηκε στου Ζωγράφου, με πρωταγωνιστή τον 41χρονο αδερφό γνωστού DJ και επιχειρηματία της Μυκόνου.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οπλισμένος με ένα μαχαίρι επιτέθηκε σε αστυνομικούς απειλώντας να τους σφάξει γιατί επιχείρησαν να τον ελέγξουν.

Tην ώρα που ο προφυλακισμένος δράστης ετοιμάζει με τον δικηγόρο του Στάθη Μητσοκάλη, τις επόμενες κινήσεις του με στόχο να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, οι καταθέσεις των αστυνομικών που δέχθηκαν άγριο ξημέρωμα της 20ης Αυγούστου την επίθεση αλλά και η απολογία του 41χρονου που δηλώνει χρήστης ηρωίνης και κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα γεγονότα.

Τον κυνηγούσαν 7 λεπτά

Μια κλήση που δέχθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της 20ης Αυγούστου το κέντρο της Άμεσης Δράσης για έναν περίεργο κρανοφόρο με μαύρα ρούχα που προσπαθούσε να διαρρήξει τη μπαγκαζιέρα μιας μαύρης Kawasaki στην οδο Αράδου στου Ζωγράφου αποτέλεσε την αρχή μιας ιστορίας που θυμίζει θρίλερ και λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία. «Την 4:05 ώρα της 20.8.21, επί της οδού Αράδου 40 στου Ζωγράφου ο κατηγορούμενος αποπειράθηκε να αφαιρέσει από την δίκυκλη μοτοσικλέτα Kawasaki χρώματος μαύρου την μπαγκαζιέρα η οποία περιείχε διάφορα ρούχα, προσωπικά αντικείμενα, την άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πλην όμως έγινε αντιληπτός από περίοικο ο οποίος κάλεσε το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης- Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, μετέβησαν στο σημείο.

Ανωτέρω κατηγορούμενος ο οποίος είχε κρυφτεί κάτω από σταθμευμένο Ι.Χ πλησίον της μοτοσικλέτας, μόλις κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς εγκατέλειψε το σημείο, την αφαιρεθείσα μπαγκαζιέρα, δύο κράνη, μια τσάντα μαύρη που περιείχε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και άρχισε να τρέχει παρά τις σχετικές εντολές των αστυνομικών κρατώντας στο χέρι του ένα αναδιπλούμενο στιλέτο με καφέ λαβή συνολικού μήκους 23 εκατοστών με μήκος λάμας 10,5 εκατοστών, απειλώντας παράλληλα ότι θα τους μαχαιρώσει αν δεν τον αφήσουν να φύγει» αναφέρεται στο διαβιβαστικό και στις επόμενες γραμμές οι συντάκτες περιγράφουν το κυνηγητό, για επτά λεπτά, των αστυνομικών με τον μαχαιροβγάλτη- διαρρήκτη του Ζωγράφου. «Ανωτέρω συμβάν συνεχίστηκε επί επταλέπτου έως την οδό Γάζης 10 όπου ο εν λόγω δράστης εισήλθε από κοινού με τους αστυνομικούς σε περικλεισμένο ακάλυπτο χώρο. Εντός του χώρου ο δράστης με σκοπό να διαφύγει αποπειράθηκε με το αναδιπλούμενο στιλέτο να πλήξει στο στήθος τον αστυφύλακα, πράξη που δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους θελήσεως του, ήτοι ο αστυφύλακας έκανε την τελευταία στιγμή μερικά βήματα πίσω».

«Κάντε πίσω. Θα σας σφάξω!»

Ο πρώτος αστυνομικός που δέχθηκε την επίθεση, αστυφύλακας στον βαθμό περιγράφει το σκηνικό μετά τον εντοπισμό του 41χρονου. «Ο συνάδελφος μου εντόπισε πέντε μέτρα από το σημείο που κάναμε τον έλεγχο έναν άνδρα ο οποίος βρισκότανε κρυμμένος ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα. Ο συνάδελφος του έδινε εντολές να βγει έξω αλλα εκείνος ξεκίνησε να τρέχει με σκοπό να διαφύγει. Άμεσα εγώ και ο συνάδελφος μου ειδικός φρουρός ξεκινήσαμε να τον ακολουθούμε και να του ζητάμε να σταματήσει και να παραδοθεί ενώ ένας άλλος συνάδελφος έτρεξε να άρει την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα και μας ακολούθησε. Στα πρώτα μέτρα το άτομο απέρριψε ένα μεταλλικό εργαλείο – κάβουρα, ταυτοχρονα τράβηξε με το χέρι του ένα μαχαίρι τύπου στιλέτο και άρχισε να φωνάζει «Κρατάω μαχαίρι. Κάντε πίσω θα σας σκοτώσω!» ενώ συνέχισε να τρέχει. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρα το άτομο εισήλθε εντός πυλωτής επί της οδού Γάζης 10 και εμείς τον ακολουθούσαμε λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, γνωρίζοντας ήδη ότι το άτομο κρατάει μαχαίρι και κρίνοντας τον εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα. Το άτομο από την πυλωτή πήδηξε από ύψος περίπου 3 μέτρων σε περίκλειστο από κάγκελα ακάλυπτο χώρο.

Τον προσεγγίσαμε εκ νέου με τον συνάδελφο και συνεχίσαμε να καλούμε να πετάξει το μαχαίρι και να παραδοθεί, πράγμα που δεν έκανε ενώ συνέχισε να φωνάζει «Κάντε πίσω. Θα σας σφάξω!». Ο άνδρας στη συνέχεια σκαρφάλωσε τα κάγκελα και βρέθηκε σε ακάλυπτο χώρο. Τον ακολούθησε ο συνάδελφος και τον ανάγκασε να επιστρέψει. Εκεί που βρισκόμασταν αρχικά με πλησίασε. Του ζήτησα να πετάξει το μαχαίρι και έκανα βηματα πίσω ώστε να βρεθώ μακριά από το πεδίο όπου θα μπορούσε να με πλήξει με το μαχαίρι. Το άτομο όμως μς πλησίασε και φωνάζοντας έτεινε το στιλέτο προς το σώμα μου και προσπαθώντας να με καρφώσει πράγμα που δεν συνέβη καθώς τον απέφυγα τελευταία στιγμή. Προσπάθησε εκ νέου να σκαρφαλώσει στα κάγκελα να διαφύγει και ο συνάδελφος μου, προσπάθησε να τον κατεβάσει τραβώντας του το πόδι. Σε εκείνο το σημείο διαπίστωσα ότι αυτός εκ νέου με μια απότομη κίνηση προσπάθησε να πλήξει με το στιλέτο τον λαιμό του συναδέλφου.

Εκείνος όμως κατάφερε να τον αποφύγει. Κατόπιν ο δράστης κατάφερε εκ νέου να διαφύγει». Ο δεύτερος αστυνομικός ο ειδικός φρουρός που ο δράστης προσπάθησε να μαχαιρώσει στην καρωτίδα περιγράφει στην κατάθεση του το σκηνικό «Γύρισε προς το μέρος μου, απότομα με το στιλέτο με προφανή σκοπό να με πλήξει στην καρωτίδα πλην όμως τράβηξα το κεφάλι μου την τελευταία στιγμή.[…]. Ο δράστης διέφυγε εκ νέου και άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα να τον χάσουμε κάποια λεπτά. Θέλω σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω ότι όσο ήμασταν μέσα στον ακάλυπτο χώρο ο δράστης φώναζε «Αφήστε με να φύγω, δεν θα με πιάσετε. Ή θα με σκοτώσετε ή θα σας σκοτώσω». Αφού ενεργήσαμε αναζητήσεις τον εντοπίσαμε εκ νέου στην οδό Αράδου όπου του δώσαμε εντολές να πετάξει το μαχαίρι, πλην όμως δεν σταματούσε. Τελικώς με τη συνδρομή όλων των αστυνομικών της ομάδας μου καταφέραμε να τον ακινητοποιήσουμε στην οδό Ταξίλου όπου ο εν λόγω παραπάτησε σε παρακείμενο υπερυψωμένο πεζοδρόμιο και έπεσε με το κεφάλι στην άσφαλτο. Παρόλο που τον είχαμε ακινητοποιήσει ο εν λόγω δράστης χτυπιόταν στον δρόμο όμως καταφέραμε και αφαιρέσαμε από αυτόν το στιλέτο το οποίο αρνιόταν να παραδώσει. Κατόπιν καλέσαμε σταθμό του ΕΚΑΒ προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον δράστη ενώ παράλληλα εξακριβώσαμε την ταυτότητα του».

«Έκλεψα μια μπαγκαζιέρα. Είμαι χρήστης ηρωίνης και κοκαΐνης»

Ο 41χρονος στην απολογία, αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει, είπε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών και ότι έκλεψε μια μπαγκαζιέρα και φοβήθηκε όταν είδε τους αστυνομικούς. «Έκλεψα μια μπαγκαζιέρα, ήμουνα μόνος μου είδα τους αστυνομικούς που έκαναν έλεγχο και φοβήθηκα. Έφυγα πανικόβλητος. Ήμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών, κάνω χρόνια χρήση και φοβήθηκα. Οι αστυνομικοί με ακολούθησαν οπλοφορώντας και έκανα το λάθος να βγάλω μαχαίρι και τους είπα να με αφήσουν να φύγω. Δεν απείλησα κανέναν, ούτε είχα πρόθεση να τραυματίσω απλά λόγω φοβίας και χρήσης ναρκωτικών φέρθηκα ανόητα. Δεν επιτέθηκα σε κανέναν με στιλέτο. Δεν γνωρίζω γιατί οι αστυνομικοί κατέθεσαν όσα είπαν. Δεν τους κλώτσησα όταν πήγαν να μου βάλουν χειροπέδες γιατί είχα λιποθυμήσει από την πτώση μου στην άσφαλτο από το χτύπημα στο κεφάλι» ανέφερε ο 41χρονος επισημαίνοντας ότι είναι χρήστης ηρωίνης και κοκαΐνης εδώ και 10 χρόνια.

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος του κρατούμενου κ. Στάθης Μητσοκάλης τονίζει πως «Η αιτία για την παραβατική συμπεριφορά του εντολέα μου είναι η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Οι κλοπές στις οποίες προέβη ήταν το μόνο μέσο που του είχε απομείνει για να καλύψει τον εθισμό του. Όσο αφορά την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αυτή στηρίζεται μόνο στα λεγόμενα των αστυνομικών. Η υπερβολή στα λεγόμενά τους είναι κατακριτέα αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί. Η απείθεια του εντολέα μου, μπροστά στο φόβο της σύλληψης, ακόμα και η βίαιη αντίδραση του συνοδεία απειλών είναι βεβαίως κατακριτέα και, αν και μπορεί να δικαιολογηθεί, στην περίπτωσή του θα τιμωρηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί, χωρίς καν μία γρατζουνιά, να αιτιολογηθεί ανθρωποκτόνος δόλος σε επίθεση με στιλέτο».

Πηγή άρθρου www.ipaidia.gr

You May Also Like

More From Author