Έφεση στην υπόθεση Λιγνάδη για την αθώωση στον ένα βιασμό και το ύψος των ποινών

Έφεση στην υπόθεση Λιγνάδη για την αθώωση στον ένα βιασμό και το ύψος των ποινών

Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, με την εισαγγελέα Εφετών που μελέτησε εάν αξιολογήθηκε σωστά από  το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών, να στέλνει εκ νέου την υπόθεση σε δίκη, ζητώντας την καταδίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και για τον πρώτο καταγγελθέντα βιασμό, καθώς και μεγαλύτερες ποινές για τους άλλους δύο. 

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών, καθώς κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για δύο περιπτώσεις βιασμού, ενώ του χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

Ωστόσο, κατόπιν της παραγγελίας που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά άσκησε έφεση, σύμφωνα με πληροφορίες, για το σκέλος της απόφασης που αφορά στην αθώωση του Δημήτρη Λιγνάδη για την περίπτωση του πρώτου καταγγελθέντος βιασμού. Κατά την κρίση της εισαγγελικής λειτουργού προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τις καταθέσεις μαρτύρων, καθώς και από τη μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή, ότι η πράξη του βιασμού έχει τελεστεί.

Επιπλέον, η κ. Χαλβά άσκησε έφεση για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον ηθοποιό – σκηνοθέτη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Κατά την κρίση της, θα έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δυο περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων, λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

Έτσι, όταν ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, θα δικαστεί από μηδενική βάση για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr