Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη – Στο…

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναλύονται ανά περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιβαρυμένες περιοχές. Τρεις από αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Κοζάνη, όπου δεν άνοιξαν τελικά τη Δευτέρα τα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως εισηγήθηκαν οι επιστήμονες και αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και κρίθηκε πως η χαλάρωση των μέτρων θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 622 νέα κρούσματα κορονοϊού, 135 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 98 στην Περιφέρεια Κοζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τραπέζι θα πέσει και το άνοιγμα των σχολείων, ενόψει και της κύριας συνεδρίασης της Επιτροπής, που θα γίνει αύριο τελικά και όχι την Παρασκευή. Αύριο Τετάρτη λοιπόν θα γίνουν οι εισηγήσεις και θα παρθύν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Προς άνοιγμα τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου – Εν αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής

Το πράσινο φως των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με “όπλο” προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναμένει το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 12 Απριλίου να ανοίξουν τα Λύκεια σε όλες τις περιοχές. Κρίσιμη, ωστόσο, θεωρείται η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που θα θέσουν στο μικροσκόπιο τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετράωρων και αναμένεται να γίνουν οι τελικές εισηγήσεις για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και να ληφθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις.

Σχολείο

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημείωναν ότι το άνοιγμα των Λυκείων είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεδομένων των ασφυκτικά περιορισμένων και ανελαστικών ημερομηνιών μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δεύτερο βήμα είναι η έναρξη των Γυμνασίων και σε επόμενη φάση των Δημοτικών Σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη - Στο τραπέζι και το άνοιγμα των σχολείων - εικόνα 3

Διαφωνία λοιμωξιολόγων: Δύο κατευθύνσεις για το άνοιγμα των Λυκείων

Το άνοιγμα των Λυκείων, πάντως, έχει διχάσει τους ειδικούς. Στο θέμα αυτό έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικές κατευθύνσεις:

Η μία τάσσεται υπέρ του ανοίγματος μόνο της Γ’ Λυκείου -άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι δεν αναμένεται άμεση αποσυμπίεση των δεδομένων της πανδημίας.

Για το θέμα των σχολείων αποκάλυψε πως δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Χαρακτήρισε μάλιστα “τρομακτικά επικίνδυνο” να ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια πριν από το Πάσχα.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας διά στόματος της υπουργού Ν. Κεραμέως, πρακτικά το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου είναι ανέφικτο, καθώς οι ίδιοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Συνεπώς δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει πότε εξ αποστάσεως και πότε δια ζώσης.

μαθητές ιταλία

Η δεύτερη κατεύθυνση της Επιτροπής είναι εναρμονισμένη με την κυβερνητική πρόθεση να ανοίξουν τη Δευτέρα όλες οι τάξεις του Λυκείου, λύση που φαίνεται να είναι η πιο πιθανή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: “Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά”.

Ως προς τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα ανοίξουν, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. “Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους”, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τη Δευτέρα όλα τα Λύκεια όλων των περιοχών, αλλά να υπάρξει άνοιγμα πολλών ταχυτήτων αναλόγως με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί ανά περιοχή.

Τεστ κορονοϊού

“Διαβατήριο” τα self test

Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων είναι τα self test. “Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Με ταχύτατους ρυθμούς τα test έφθασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις κεντρικές φαρμακαποθήκες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διανομή τους στα φαρμακεία ώστε από αύριο να είναι διαθέσιμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Λυκείων πρώτα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

self test

“Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια” είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι εάν θα μπορέσουν εγκαίρως να προμηθευτούν τα test τα φαρμακεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν προλάβει όλοι οι μαθητές του Λυκείου να το έχουν κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη - Στο τραπέζι και το άνοιγμα των σχολείων - εικόνα 7

Σημειώνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, χωρίς test οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθούν ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως μαθήματα.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο .
Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr