Έβρος: Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία – Ενημέρωση των κομμάτων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν εντολής του υπουργού Νίκου Δένδια σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Στον νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, υπάρχουν τον τελευταίο καιρό δυνάμεις της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί και στη θέση της βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας μια νησίδα. Τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί στο ζήτημα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στις 20 Μαΐου.

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο φίλες χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε πει χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην δήλωσή τους αναφέρουν: “Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή” και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: “Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;”.

Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι “ έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο”.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author