«Άριστο κλίμα» και ευχολόγια υπέρ του εμβολιασμού

Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Μητσοτάκης και αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό στις εκκλησίες τις ημέρες των γιορτών ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας στη συνεδρίαση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που με τόσες τυμπανοκρουσίες διαφημίστηκε από την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, «κοινή διαπίστωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι η «ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης αναγνωρίσθηκε η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού».

Επίσης, σημειώνουν, «Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται το «άριστο κλίμα συνεργασίας» κατά την «ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου».

Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση για το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους ναούς και οι έλεγχοι για τα τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ και της ΕΡΤ, η ΔΙΣ κατέστησε σαφές ότι η εκκλησία δεν διαθέτει τα μέσα ή το προσωπικό για να κάνει τους ελέγχους. 

Όσον αφορά το θέμα που έχει αναδείξει και η «Εφ.Συν.» με τις προσλήψεις ιερέων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται στην ανακοίνωση να έθεσε «τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας», αλλά ο «Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος». 

«Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr