Άμυνα Παναγόπουλου

Καθώς η σκανδαλολογία στην ΕΡΤ συνεχίζει αμείωτη και ο φόβος των διώξεων αυξάνεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος έβγαλε ανακοίνωση, μέσω του γρ. τύπου του ΣΚΑΪ, προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο του. Πέρα από τα γενικόλογα πάντως επιχειρήματα δεν αιτιολόγησε ούτε γιατί δόθηκαν αυτά τα μπόνους σε μόνιμους υπαλλήλους που απλά έκαναν την […]

Καθώς η σκανδαλολογία στην ΕΡΤ συνεχίζει αμείωτη και ο φόβος των διώξεων αυξάνεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος έβγαλε ανακοίνωση, μέσω του γρ. τύπου του ΣΚΑΪ, προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο του.

Πέρα από τα γενικόλογα πάντως επιχειρήματα δεν αιτιολόγησε ούτε γιατί δόθηκαν αυτά τα μπόνους σε μόνιμους υπαλλήλους που απλά έκαναν την δουλειά τους αξιοπρεπώς, ούτε γιατί δεν δημοσιοποιούσε ο ίδιος τα ποσά των μπόνους (όχι τα ονόματα αφού τα θεωρεί προσωπικά δεδομένα), ούτε βέβαια πως είναι δυνατόν ο εναερίτης να παίρνει μπόνους 2500 ευρώ, ενώ ο νυχτοφύλακας 5000 και ο Κέκης 90.000! Και φυσικά δεν μας λέει αν συνεχίζει την τακτική των μπονους και στον ΣΚΑΪ του ομίλου Αλαφούζου…

Διαβάστε την απάντηση του:

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του έργου που συντελέστηκε την πενταετία 2004-2009 στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η απαξίωση που υποκρύπτει σαφώς πολιτικές σκοπιμότητες, έφτασε σήμερα στην χυδαιότερη μορφή της.

Με απόφαση του σημερινού Δ.Σ .της ΕΡΤ αναρτήθηκαν στο Ραδιομέγαρο πίνακες με καθ’ όλα νόμιμες πρόσθετες αμοιβές 170 εργαζομένων της ΕΡΤ, δημοσιογράφων, τεχνικών, στελεχών διοίκησης, μάρκετινγκ, κτλ.

Η ενέργεια αυτή πέραν του ότι παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα επαγγελματιών, όσων έχουν εργαστεί ή συνεχίζουν να εργάζονται στην ΕΡΤ,  παραποιεί την αλήθεια και καλλιεργεί καθεστώς προγραφών, προσβάλλει προσωπικότητες και τον επαγγελματισμό ανθρώπων υπονομεύοντας την δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Επί της ουσίας των δημοσιοποιηθέντων, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

α) η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων αμοιβών έχει ερευνηθεί και κριθεί το 2007 από την εισαγγελική αρχή -κατόπιν καταγγελιών και πάλι τότε- ως απολύτως νόμιμη διαδικασία. Εξεδόθη μάλιστα απαλλακτικό βούλευμα αποδεικνύοντας περίτρανα το ανυπόστατο των σχετικώς καταγγελλομένων.

β) ορισμένες από τις πρόσθετες αμοιβές που δόθηκαν στην προαναφερθείσα περίοδο προβλέπονταν σε συμβάσεις στελεχών της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2002.

γ) Είναι πεποίθηση μου ότι αν το Δημόσιο θέλει στελέχη ισάξια με αυτά του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να τα ανταμείβει τουλάχιστον αντιστοίχως.

Επί πολλούς μήνες παρέμεινα σιωπηλός όχι επειδή δεν είχα επιχειρήματα, αλλά διότι ανέμενα ότι οι επιθέσεις εντάσσονταν στο πλαίσιο των εντυπώσεων μιας κυβερνητικής αλλαγής. Ξεπεράστηκαν όμως όλα τα όρια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Την πενταετία που είχα την τιμή να υπηρετήσω ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια.

Η στρατηγική που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε αυτά τα 5 χρόνια βοήθησε δραστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να γίνει ανταγωνιστική και αξιόπιστη σε επιδόσεις και έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εμπορικά έσοδα από 23 εκατ. ευρώ που ήταν ως τότε, ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ οι ισολογισμοί ήταν θετικοί ως προς τη λειτουργική τους χρήση, που σημαίνει ότι δεν σωρεύτηκε εκ νέου ζημία για την εταιρία.  Και  μόνον αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΕΡΤ, κατά την διάρκεια της θητείας μου, πέτυχε αυτούς τους στόχους.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μας κατηγόρησαν για τις συμβάσεις και τις εκπομπές που έγιναν την 5ετια αυτή στην ΕΡΤ τις οποίες όμως ανανέωσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τους τελευταίους μήνες εκτός της άθλιας πολιτικής προγραφών παρατηρείται μια διαρκής υποβάθμιση όλων των μεγεθών της ΕΡΤ με αποκορύφωμα την αποχώρηση πολλών σημαντικών στελεχών. Οι σημερινές πρακτικές είναι εκείνες που πασιφανώς αποβαίνουν  εις βάρος της δημοσίας Ραδιοτηλεόρασης και του Έλληνα πολίτη.

Χρήστος Παναγόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΣΚΑΪ