Άγκυρα κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Οι μονομερείς ενέργειες θα απειλήσουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο»

Estimated read time 1 min read

Με επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί η Άγκυρα. Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους» και για «μονομερείς ενέργειες», ενώ σημειώνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαβάστε επίσης

⇒Δένδιας: «Απαράδεκτες οι τουρκικές αιτιάσεις»

⇒Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα άμυνας και ασφάλειας

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος των εντάσεων των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) και οι μονομερείς ενέργειές τους που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ στην Ανατολή Μεσογειο», σημείωσε.

Στη συνέχεια το υπουργείο αναφέρει ότι «ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου με μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητές τους, τους τελευταίους μήνες, αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν την ένταση και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, καταλήγει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author