Άγιοι Ισίδωροι: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν πήρε απόφαση για τον ιερέα -«Μας ενημέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος»

Estimated read time 1 min read

Χωρίς σαφή απόφαση για την τύχη του ιερέα Δημήτριου Λουπασάκη για τα «θαύματα» στους Αγίους Ισιδώρους στον Λυκαβηττό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρεται, απλώς, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους ιεράρχες της ηγεσίας της εκκλησίας σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι «εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το θέμα έχει προκαλέσει «ιερό πόλεμο» στις τάξεις της Εκκλησίας. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος είχε χαρακτηρίσει «απάτη» τα δήθεν θαύματα του ιερέα, το άκουσμα των οποίων προκαλούσε κοσμοσυρροή έξω από τον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Αρχιεπισκοπής για τον ιερέα του ναού είναι καταπέλτης, αφού του καταλογίζει, μεταξύ άλλων, αγυρτεία, απιστία, και απάτες.

Η ανάκριση, που διήρκεσε τρία χρόνια -ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017, με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις-, έγινε κατ’ εντολήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’ και ανατέθηκε στον τότε γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δικαστική διερεύνηση, όπως ζητείται στο άρ. 2, δεν έγινε ποτέ. Το πόρισμα, καίτοι αποκαλύπτει σωρεία παραβάσεων, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, προσπάθεια εξαπάτησης των πιστών με καλλιέργεια και εκμετάλλευση της θρησκοληψίας τους με κατασκευή «θαυμάτων» («αγυρτεία»), καθώς και άλλων που παραπέμπουν σε οικονομικό σκάνδαλο («απιστία»), όχι μόνο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο άνευ αιτιολογίας.

Ο ίδιος ο πατήρ Δημήτριος Λουπασάκης αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας: «Είμαι καθαρός, δεν έχω λερώσει το ράσο».

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Ο Ιερώνυμος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τον ιερέα με τα «θαύματα»

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Καταπέλτης το πόρισμα της Αρχιεπισκοπής για τον ιερέα του ναού -Αγυρτεία, απιστία, απάτες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η ΔΙΣ συνήλθε επί διήμερο, Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά τις δύο
Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

  • Ενημερώθηκε περί του Ευχαριστηρίου Γράμματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την εκδήλωση αισθημάτων συμπαθείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καταστροφική πυρκαϊά στο Ομογενειακό Γηροκομείο Βαλουκλή.
  • Αποδέχθηκε την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου εκ της θέσεως του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Σεβασμιώτατο για τις υπερεικοσαετείς πολύτιμες υπηρεσίες του σε αυτή τη νευραλγικής σημασίας θέση. Κατόπιν δε προτάσεως του Μακαριωτάτου Πρoοέδρου Αυτής, τοποθέτησε στη θέση του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Απόστολο Καβαλιώτη, μέχρι τούδε Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  • Ενημερώθηκε περί της αναφοράς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, περί της εκδήλωσης παράδοσης και παραλαβής του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου του 10ου αιώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την 29η Σεπτεμβρίου ε.έ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφoινίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
  • Ενέκρινε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου περί της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου στον Φιλόλογο εκπαιδευτικό και επιφανή μελετητή του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο.
  • Eνέκρινε την αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη για το ζήτημα των υγειονομικών σε αναστολή.
  • Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί στον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του άρτι αγιοκαταταχθέντος Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

ΑΓΙΟΙ ΙΔΙΣΩΡΟΙ
-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα.

Επίσης, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Δ.Ι.Σ. όρισε:

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Πετράκο, Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Aθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητο Μέντη, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author