«Η τρόικα δεν ζήτησε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»!

Ζήτημα μείζονος ηθικής τάξης για την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου προκύπτει για άλλη μια φορά από τη διαβεβαίωση της Κομισιόν ότι η

«Η τρόικα δεν ζήτησε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»!

Ζήτημα μείζονος ηθικής τάξης για την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου προκύπτει για άλλη μια φορά από τη διαβεβαίωση της Κομισιόν ότι η τρόικα ουδέποτε έθεσε ζήτημα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων κατά τις διαπραγματεύσεις.

«Οι συλλογικές συμβάσεις, σε επίπεδο επιχείρησης, θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό» ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει ότι η τρόικα ουδέποτε ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μην εννοώντας να καταλάβει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις.

«Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν», αναφέρει ο Άντορ.