Φ. Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές – Ο Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του

Τη θέση του ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά στα ζητήματα της ΕΡΤ και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είχε ως στόχο την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης. Έστρεψε τα βέλη του κατά του Ευ.Βενιζέλου, λέγοντας πως σε περίπτωση που είχε κρατήσει την κοινή γραμμή με τη ΔΗΜΑΡ, τότε «ο κ. Σαμαράς θα αναζητούσε τον κοινό συμβιβαστικό τόπο, τον κοινό πολιτικό τόπο». Ο κ. Κουβέλης τόνισε, επίσης, ότι η Αγίου Κωνσταντίνου «ούτε μίας ήπιας μορφής ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει, πολύ δε περισσότερο δεν θέλει να είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΪ σημείωσε πως ο «πρωθυπουργός και οι περί τον πρωθυπουργό» είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες, ακόμα κι αν χρειάζονταν επαναληπτικές εκλογές, όταν πια η ελληνική κοινωνία θα δρούσε υπό το βάρος «διλημματικών καταστάσεων [και] πολώσεων».

Για την ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η επιθυμία του κ. Σαμαρά να επιδιώξει εκλογές είναι η μοναδική δυνατή ερμηνεία για την απόφασή του να εκδώσει τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και για την επακόλουθη «επιλογή» του «να προχωρήσει ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης».

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα του στη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Κουβέλης δήλωσε βέβαιος πως σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει την κοινή γραμμή που είχαν υιοθετήσει Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, τότε «ο κ. Σαμαράς θα αναζητούσε τον κοινό συμβιβαστικό τόπο, τον κοινό πολιτικό τόπο».

»Εάν ο κ. Σαμαράς έβλεπε συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και από τον Κουβέλη και από τον Βενιζέλο, τότε ήταν δυνατό και η προγραμματική μας συμφωνία να αναθεωρηθεί, να επικαιροποιηθεί, να στηθεί σε νέα βάση», όμως, ο «κ. Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, όπως είπε για την ΔΗΜΑΡ «η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

»Πίστευε [ο κ. Σαμαράς] ότι είναι δυνατό η Δημοκρατική Αριστερά να συμφωνήσει με μία ενέργεια, η οποία δεν ήταν ενέργεια μιας κυβέρνησης με τρία κόμματα, ήταν μιας μονοκομματικής κυβέρνησης;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το Μαξίμου παρερμήνευσε την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να μην διατυπώνει με ένταση όλες τις διαφωνίες της, και υπέπεσε στο «λάθος» να «επιχειρεί να στριμώξει τη Δημοκρατική Αριστερά, και να τη θεωρεί αγκιστρωμένο ψάρι.

»Ε, δεν είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι», προσέθεσε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι η αποχώρηση της Αγίου Κωνσταντίνου από την τρικομματική ήταν μία «πράξη ευθύνης», που επήλθε διότι «το ποτήρι είχε θρυμματιστεί και είχε αρχίσει να ρηγματώνεται».

Ο κ. Κουβέλης, τέλος, αποσαφήνισε πως η Αγίου Κωνσταντίνου «ούτε μίας ήπιας μορφής ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει, πολύ δε περισσότερο δεν θέλει να είναι ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας μάλιστα ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν δρα με πυξίδα τον «δημαγωγικό και εύκολο λόγο» και για τον λόγο αυτό όχι μόνο δεν θα μείνει εκτός Βουλής, αλλά θα βγει τελικά και ενισχυμένη, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author