Κρίσιμες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Κρίσιμες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, (αριστερά), και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς (δεξιά) -φωτ.αρχείου [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ]Κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά σημαντικές συναντήσεις.


Ολοκληρώθηκε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 και τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012. Στη σύσκεψη των «3» συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, οι οποίοι ενημερώνουν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με την τρόικα. Νωρίτερα στους επικεφαλής της τρόικας παρουσιάστηκε το γενικό περίγραμμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και εφόσον λάβει την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων θα παραδοθεί στο κλιμάκιο ο αναλυτικός κατάλογος.


Κατά τις πληροφορίες, στη σύσκεψη των «3» θα κληθεί και ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, καθώς και άλλοι υπουργοί, εφόσον κριθεί αναγκαίο.


Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που αναμένεται να μεταδόσει ο κ. Μπαρόζο κατά την επίσκεψη του. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα υπάρξει και κάτι πιο χειροπιαστό σε ότι αφορά την ανάπτυξη και ενδεχομένως την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε χθες, ότι «πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή του προέδρου της Κομισιόν είναι και μία αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση». Επίσης επισήμανε ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει δείξει έργο», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή «στοίχημα για την Ελλάδα και όχι για την κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει εντός του Αυγούστου όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα στείλουν στους δανειστές μας και στις αγορές το μήνυμα ότι το πρόγραμμα έχει μπει ξανά εντός τροχιάς, ώστε η έκθεση της τρόικας να είναι θετική.


Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θέσει στον κ. Μπαρόζο το αίτημα να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης για το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Παράλληλα, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι η προσέγγιση των στόχων του προγράμματος σε συνδυασμό με μια καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τον περαιτέρω περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ενδεχομένως να ευννοήσουν αυτό το αίτημα καθώς θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις της χώρας μας από τον μηχανισμό στήριξης.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς από την αξιολόγηση της τρόικας θα κριθεί αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται οξυγόνο και αν ο τραπεζικός τομέας θα ενισχυθεί μέσω της ανακεφαλιοποίησης ή αν θα εισέλθει η χώρα σε μια πύρινη ζώνη. Τα κόμματα ανέμεναν την Τετάρτη το βράδυ το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα προκειμένου να μελετήσουν τους τρόπους εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ και τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει. Στη συνάντηση των τριών αρχηγών θα οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων.


Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας αναδιάθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους οι δημόσιοι δανειστές της χώρας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κράτη της Ευρωζώνης) προκειμένου να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία. Αλλά ο και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια προέβλεψε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα με περισσότερα χρήματα εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει το πρόγραμμα.



Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author