Καταψηφίστηκε το άρθρο για αυξημένη τουριστική δόμηση σε νησιά

Καταψηφίστηκε από βουλευτές όλων των πτερύγων το άρθρο 148 του νομοσχεδίου Βορίδη με το οποίο αυξανόταν το ποσοστό δόμησης από 0,2% σε 1% για την εγκατάσταση συγκεντρωμένων τουριστικών υποδομών σε νησιά άνω των 70 τ. χλμ. Ως εκ τούτου το άρθρο αποσύρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ. Καρτάλης, είχε αντιδράσει έντονα και είχε ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο Βορίδη για τα ταξί κλπ., επισημαίνοντας ότι βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που προετοιμάστηκε από το ΥΠΕΚΑ και για το οποίο μόλις έχει  ολοκληρωθεί η διαβούλευση του. Με την άποψή του μάλιστα συντάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης.

Στο άρθρο 148 για την χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, προβλεπόταν ότι σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων θα μπορεί να φθάνει το 1% της επιφάνειας τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο Ε.Χ.Τ. ήταν από 0,15% έως 0,2% και αφορούσε νησιά από 90 τ. χλμ. και πάνω. Με την μείωση του κριτηρίου της έκτασης στα 70 τ.χλμ, περιλαμβάνονται επίσης νησιά όπως η Σίφνος (73 τ.χλμ), η Μύκονος (85 τ.χλμ), η Σαντορίνη (75 τ.χλμ.), η Σύρος (84 τ.χλμ), η Αίγινα,(85 τ.χλμ), κ.ά.

Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author