«Θέλουμε ο λαός μας να ζήσει με αξιοπρέπεια και όχι να επιβιώσει»

«Θέλουμε για το λαό μας να ζήσει με αξιοπρέπεια και όχι να επιβιώσει» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την ομιλία του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Τσίπρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και στον «καταστροφικό ρόλο των τραπεζών», επισήμανε ότι «πρέπει να φτιάξουμε νέες τράπεζες», ενώ σε άλλο σημείο έκανε αναφορά για την ανάγκη εθνικοποίησής τους.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση σε δυο πάνελ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρωζώνη και για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση.

Στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Επανασχεδιασμός, διαρθρωτικές λύσεις για την κρίση της Ευρωζώνης», συμμετείχαν -εκτός από τους Ρένα Δούρου και Γιάννη Μηλιό- οι Mathew Forstater, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Missouri, ο οποίος σημείωσε ό,τι πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη ώστε να γίνει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Η Katharina Pistor, καθηγήτρια Νομικής είπε ότι τράπεζες πήραν τον έλεγχο της πολιτικής σχεδόν παντού, καθοδηγώντας κάθε στοιχείο της κρίσης. O Thomas Ferguson, διευθυντής Προγραμμάτων Έρευνας του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, υποστήριξε ότι ήταν λάθος να τεθεί ως βασικό ζήτημα η λιτότητα.

Στο δεύτερο πάνελ, με θέμα «Επόμενα βήματα: Μια προοδευτική ατζέντα για την οικονομία στην Ελλάδα» συμμετείχαν οι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Rania Antonopolous, μελετητήτρια και σύμβουλος ισότητας των φύλων και οικονομικού προγράμματος του οικονομικού Ινστιτούτου Levy του Bard College. Επίσης, μίλησε ο Mark Weisbrot, συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας και η Helen Ginsburg, ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών στο Brooklyn College του CUNY και συνιδρύτρια του Συνασπισμού National Jobs for All.

Η όλη εκδήλωση αποτελούσε μέρος της σειράς σεμιναρίων με θέμα «Σύγχρονα Θέματα Δικαίου και Πολιτικής Οικονομίας», που διοργανώθηκε από φοιτητές του Συνασπισμού για τα Δικαιώματα των εργαζομένων.

Πηγή άρθρου: NewsBeast.gr

You May Also Like

More From Author