Εκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γ. Λαμπράκη

Εκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γ. Λαμπράκη

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία η οποία αναφέρεται στην βία κατά εκπροσώπων του λαού και συγκεκριμένα στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 1963 από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα στον τότε βουλευτή της Αριστεράς Γιώργο Τσαρουχά, που τραυματίστηκε βαρύτατα την ίδια ημέρα. 


Στα εγκαίνια έλαβαν μέρος εκτός του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, με πρόταση του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κκ. Απ. Κακλαμάνης και Φ. Πετσάλνικος, βουλευτές, μέλη των οικογενειών των τιμωμένων, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, καθώς και ο πρώην υπουργός κ. Γ. Ρωμαίος, που υπήρξε ένας από τους τρεις δημοσιογράφους (μαζί με τον Γιάννη Βούλτεψη και τον Γιώργο Μπέρτσο) που με την έρευνά τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη των αυτουργών και των υποκινητών τους.


Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «βία δεν αποτελούν μόνο οι δολοφονίες από αυτόκλητους ή μη, υποτιθέμενους υπερασπιστές των πολιτών, αλλά και οι προπηλακισμοί που είδαμε τα τελευταία χρόνια να έχουν λάβει μορφή επιδημίας, οι προσπάθειες φίμωσης της φωνής των εκπροσώπων του λαού, οι επιθέσεις κατά του ίδιου του Κοινοβουλίου, φραστικές και μη», ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, αλλά και την ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και των εκπροσώπων τους για το σεβασμό και τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αγαθών.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Γιώργος Τσαρουχάς εκπροσωπούν όλους τους αγωνιζόμενους βουλευτές και το γεγονός ότι τιμώνται από το Κοινοβούλιο είναι στοιχείο που ενδυναμώνει τη Δημοκρατία», ενώ επισήμανε πως «οι σημερινές εξελίξεις έρχονται να μας θυμίσουν ότι το αγαθό της Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο, αλλά χρειάζεται ο λαός και οι εκπρόσωποί του να το υπερασπίζονται και να το διεκδικούν». Πρόσθεσε δε ότι «η ελευθερία της ενημέρωσης αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει το αγαθό αυτό μέσα από τις εθνικές συχνότητες».


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Π. Σούρλας, ο οποίος ανήγγειλε την προετοιμασία επιστημονικής ημερίδας –στις αρχές Οκτωβρίου– «όπου κορυφαίοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα συζητήσουν τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία Λαμπράκη, όσο και εκείνα που ακολούθησαν, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας». Ενώ στο ιστορικό των γεγονότων του Μαΐου 1963 και όσων ακολούθησαν, καθώς και στην καταγραφή τους στην έκθεση, αναφέρθηκε ο πανεπιστημιακός κ. Ηλ. Νικολακόπουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο οποίος είχε και την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης. Σημειώνεται εξάλλου, ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργου Τσαρουχά.


Η έκθεση φιλοξενείται σε χώρο του Ιδρύματος επί της λεωφόρου Αμαλίας 14 και  περιλαμβάνει φωτογραφίες και ντοκουμέντα από όλη τη ζωή του Λαμπράκη, από τα τραγικά γεγονότα του 1963 και από τον απόηχό τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ υπάρχει και ένθετο αφιέρωμα στον Τσαρουχά. Παράλληλα θα προβάλλονται σκηνές από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά και από δύο ντοκιμαντέρ γνωστών σκηνοθετών γύρω από τα τραγικά γεγονότα. Επίσης εκτίθενται πέντε σχετικά ζωγραφικά έργα του Χρόνη Μπότσογλου και του Γιάννη Ψυχοπαίδη.



Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author