Είκοσι δισ. για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα να διαπραγματεύεται, να αγωνιά και να προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα, ωστόσο η παραμονή…

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Μάλιστα η Ελλάδα έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου αυτή να χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στα έργα που θα προχωρήσουν μέσω ΕΣΠΑ. Η συμφωνία με την ΕΤΕΠ μιλά για δανεισμό ενός δισεκ. ευρώ, καθώς η εθνική συμμετοχή μας έχει μειωθεί έως το 5%.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα διοχετευθούν σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι νέες τεχνολογίες κι η διάχυσή τους στην κοινωνία, η ενσίχυση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι το δάνειο της ΕΤΕπ δεν επιτρέπεται να κατευθυνθεί σε μεγάλα έργα, η εθνική συμμετοχή στα οποία πρέπει να καλυφθεί με διαφορετικό τρόπο.

Οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει τις αστοχίες των προηγούμενων πακέτων στήριξης κι έχουν επιστήσει την προσοχή στις ελληνικές κυβερνήσεις για ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων και για πάταξη της γραφειοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις, που οδήγησαν σε έξαρση του πελατειακού κράτους και την κατασπατάληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι ένα μοντέλο που φυσικά δεν απέδωσε και συνεπώς δεν έχει μέλλον.

Ο ορθολογισμός στην κατανομή των χρημάτων -που είναι πραγματικά πολλά- και η υπέρβαση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που οδηγούσαν τα προηγούμενα χρόνια σε χαμηλή απορροφητικότητα, είναι το κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας.-

You May Also Like

More From Author