Γιούνκερ: Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Λιγότερο από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ, το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πολλά άλλαξαν στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα και πολλά άλλα το αμέσως προσεχές διάστημα». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν σοβαρές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση της μάστιγας της μετανάστευσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την δική του πλευρά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να ξεπεράσει το χρέος της. Σημείωσε επίσης ότι επισκέπτεται τη χώρα μας, σαν φίλος, ενώ νωρίτερα «φίλο» τον είχε χαρακτηρίσει και ο κ. Σαμαράς. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν είναι εκείνος που θα δώσει μαθήματα στους Ελληνες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συστήνοντας μάλιστα με νόημα σε όσους συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής να τηρούν μία «περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ στην Ελλάδα, χαρακτήρισε κλειδί τα αξιόπιστα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι ισχυρά λόμπι αντιστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «κεφαλαιώδους σημασίας» για την αξιοπιστία της χώρας και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Τόνισε επίσης ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας.

Οι δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο «άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διεύρυνση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Επίσης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στην «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, δημόσια στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα «πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά». Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους ακριβώς για να βγούμε από την κρίση».

«Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στο θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας.

Θα διαψευστούν -διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς- όσοι ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, υπονομεύοντας την προσπάθεια της Ελλάδας. «Θα τους διαψεύσουμε με έργα, όχι με λόγια», είπε.

Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, επανέλαβε επίσης ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όταν συμβεί αυτό, θα αλλάξει και η ψυχολογία στις αγορές, εντός και εκτός της χώρας.

Μετά την συνάντησή τους οι κ.κ. Σαμαράς και Γιούνκερ, κατευθύνθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ θα ακολουθήσει δείπνο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Γιούνκερ

Μακρά και αναλυτική τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, είχε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συζήτηση αυτή ο κ. Βενιζέλος στήριξε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κ. Γιούνκερ την ανάγκη να υπάρξει παράταση του χρόνου προσαρμογής, ώστε το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η παράταση δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τρίτο πρόγραμμα, καθώς μπορεί να γίνει με τους τρόπους που έχει παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος.

Είναι απόλυτη η ανάγκη τα οποιαδήποτε μέτρα να συνδυαστούν με ένα άλλο διεθνές επικοινωνιακό πλαίσιο: Πρέπει να σταματήσει η διαρκής αμφισβήτηση για την Ελλάδα και το μέλλον της μέσα στο ευρώ και να σταλούν διεθνώς μηνύματα σταθερότητας και βεβαιότητας για την πορεία της χώρας.

Η διαχείριση του υφισταμένου προγράμματος και των εκταμιεύσεων πρέπει να γίνει με τρόπο που να διευκολύνει την ρευστότητα, τις επενδύσεις, την  πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, διότι αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων δεν πείθονται ούτε οι αγορές, ούτε οι πολίτες, ότι η όλη προσπάθεια έχει νόημα.

Έχουν επικρατήσει άδικα αρνητικά στερεότυπα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πως η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τους στόχους, ενώ από τους αριθμούς προκύπτει ότι είναι εντυπωσιακή και η δημοσιονομική προσαρμογή και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών (ασφαλιστικό σύστημα, αγορά εργασίας, ανταγωνιστικότητα, κτλ.).

Ο κ. Γιούνκερ, όπως είπε στον κ. Βενιζέλο, προσωπικά αντιλαμβάνεται το αίτημα της παράταση και η θέση του είναι απόλυτη εναντίον κάθε συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Wolfgang Dold ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Γερμανό πρέσβη για την έως τώρα πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι από τους αριθμούς τεκμηριώνεται η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και το πόσο σημαντικά είναι τα επιτεύγματα σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών.

Είναι προφανές ότι η συνάντηση αυτή συνδέεται με την προετοιμασία της γερμανικής πλευράς για τη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την προσεχή Παρασκευή.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με κλιμάκιο ηγετικών στελεχών της Deutsche Bank που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Deutsche Bank και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Caio Koch-Weser.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault, είχε διεξαχθεί μακρά τηλεφωνική συνομιλία του κ. Ayrault με τον κ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ για τη στήριξη των θέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης, ενόψει και των επαφών του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author